Vaša košarica

PROBIOTICI I PREBIOTICI – NAJBOLJI CRIJEVNI SAVEZNICI / SAVJETOVALIŠTE STRUČNJAKA

Za probiotske namirnice zna se već tisućljećima, no tek prije šezdesetak godina razvijen je prvi probiotik te otada datira pojam tzv. probiotske medicine u kojoj se vitalni mikroorganizmi, odnosno korisne bakterije terapijski primjenjuju u svrhu poboljšanja čovjekove crijevne mikroflore. Do danas je istraženo bezbroj vrsta probiotskih bakterija koje u crijevima polučuju višestruke pozitivne učinke u očuvanju i funkcionalnosti organa probavnog sustava- prvog i najznačajnijeg medija našeg susreta sa svime što energetski konzumiramo kroz hranu.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi, odnosno “dobre” bakterije koje se nalaze u probavnom sustavu- odgovorne i korisne za naše zdravlje. U našim crijevima živi oko 500 vrsta bakterija te se smatra da postotak korisnih crijevnih bakterija naspram onih štetnih treba iznositi oko 85%. Alarmantan je podatak da u debelom crijevu broj korisnih bakterija često ne prelazi ni 15%. Probiotske bakterije, živi mikroorganizmi, pozitivno djeluju na poboljšanje mikroflore probavnog sustava pomažući crijevima u održanju zdravlja.

Ljudska su crijeva ‘domaćin’ velikom broju kako korisnih, tako i štetnih bakterija, a interesantno je da je njihov broj čak 10 puta veći od broja stanica od kojih je sačinjen ljudski organizam. Najgušće nastanjeno područje crijevnog trakta je debelo crijevo, a ono je i najugroženije kada je u pitanju neravnoteža između korisnih probiotskih i štetnih patogenih bakterija. Do neravnoteže između spomenutih bakterija može doći uslijed starenja, crijevnih oboljenja autoimunog karaktera, dugotrajnog stresa, izlaganja toksinima, prekomjernog pušenja i konzumiranja alkohola te prehrane svojstvene našem zapadnjačkom stilu gdje se nerijetko unosi mnogo zasićenih masnoća, crvenog mesa, namirnica bogatih masnim kiselinama, a biljna vlakna u vrlo niskim omjerima. Korisne probiotske bakterije, probiotici, imaju višestruku ulogu: spriječavaju razmnožavanje drugih štetnih mikroorganizama – imaju antimikrobno djelovanje, doprinose poboljšanju metabolizma laktoze kod osoba koje imaju intoleranciju na laktozu u probavnom traktu, pomažu apsorpciju mineralnih soli, potiču kretnje crijeva, sudjeluju u metabolizmu lijekova, a bitna je njihova uloga i u sintezi vitamina K, B vitamina i folata.

Osim obogaćivanjem naše prehrane kroz različite jogurte i ostale fermentirane mliječne proizvode, probiotici su na tržištu dostupni i u vidu dodataka prehrani gdje dominiraju probiotske kulture prvenstveno iz roda Bifidobacterium i Lactobacillus koje imaju dokazano djelovanje na akutni gastroenteritis, proljev izazvan antibioticima, putnički proljev, atopijski  dermatitis, sindrom iritabilnog crijeva te na autoimune bolesti kao što su Chronova bolest i ulcerozni kolitis.

Primjena probiotika osobito je važna u prevenciji proljeva izazvanog antibioticima kada se preporučuje razmak od tri sata nakon uzimanja antibiotika. Važnost konzumiranja probiotika očituje se i kod djece gdje probiotici pospješuju brži rast i razvoj, a također preventivno djeluju na crijevne upale i viroze, umanjuju alergijske reakcije na hranu, pomažu u procesu detoksikacije jetre, pomažu pri uklanjanju toksina, a osobito teških metala koje sadrže pojedine namirnice, spriječavaju nastanak akni, neurodermatitisa i ostalih kožnih bolesti, revitaliziraju crijevnu mikrofloru, spriječavaju tzv. konstipaciju, odnosno zatvor stolice te sudjeluju u zaštiti urogenitalnog sustava kod žena.

Probios Aktiv plus kombinacija je korisnih probiotskih bakterija i prebiotika – biljnih vlakana koje hrane naše korisne bakerije – probiotike. Za uspostavljanje ravnoteže crijevne mikroflore, osim spomenutih probiotika, veliku ulogu imaju i prebiotici koji stimuliraju rast probiotika i omogućuju bolju pokretljivost crijeva. Probios Aktiv plus kapsule otporne su na jaku želučanu kiselinu i tek dolaskom u crijeva otvaraju svoj visokovrijedni sadržaj sačinjen od korisnih prebiotika i probiotika.

Naše zdravlje započinje upravo u crijevima jer nigdje drugdje u našem tijelu ne odvija se tako intenzivan kontakt sa stranim tvarima, stoga nam je potreban saveznik u zaštiti i očuvanju korisnih bakterija. Isprobajte Probios Aktiv plus i dovedite crijevnu mikrofloru u jedinstvenu ravnotežu!

Vaš Dr. Raljević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)